tisdag 21 april 2015

Utbildningssektorn startar initiativ kring digitalisering i högre utbildning

EdTech Sweden är ett nytt initiativ som samlar högskolor, statlig utbildningsanordnare, en forskningsstiftelse inom näringslivet, utbildningsföretag, intresseorganisationer inom högre utbildning och Edtechföretag. Syftet med initiativet är att sätta behovet av en strategi och vision nationellt på kartan. Något branschen har saknat de senaste tio åren.

- "Det händer för lite i Sverige i en internationell jämförelse. Digitalisering av utbildning är en fråga om konkurrenskraft på individ, företags och nationsnivå”, säger Fredrik Svensson VD Rektorsakademien Utveckling och en av initiativtagarna till EdTech Sweden.

Vi ser stora nationella satsningar, bland annat i våra nordiska grannländer, Holland och Storbritannien, som alla tagit frågan på allvar och har en medveten långsiktig strategi.

- "Det kommer definitivt inte att räcka med en utredning av MOOC:s eller nätbaserat lärande i högre utbildning. Det kommer behövas betydligt bredare satsningar”, menar Jannie Jeppesen som ansvarar för EdTech Sweden. “Digitaliseringskommissionen snuddar bara vid frågan, men borde ha den som fokusområde.”

Initiativet är nystartat och vill bland annat skapa en årlig mötesplats i internationell klass här i Sverige, för att sätta frågan om "beslut på rätt plats” på agendan. I förlängningen vill de skapa en förståelse för vikten av en nationell strategi och vision på en politisk nivå för att få kraft i det goda arbete som sker lokalt ute i verksamheterna.

Den 12-13 november går den första EdTech Sweden konferensen av stapeln i Stockholm. Mötesplatsen syftar till vara en mötesplats för beslutsfattare inom högre utbildning, corporate education, vuxenutbildning, myndigheter, politiker och näringsliv kring frågan om digitalisering inom utbildning.

Inga kommentarer: